Maatschappelijk

Maatschappelijke activiteiten

De moskee is bewust van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid in Alkmaar. In der loop der tijd is de moskee meer geworden dan alleen gebedsruimte. De maatschappelijke activiteiten vanuit moskee Bilal hebben hebben zich de afgelopen decennia dan ook flink ontplooid. In samenwerking met verschillende instanties, instellingen en stichtingen worden jaarlijks de volgende activiteiten georganiseerd: 

Buurtvaders project

Als moskee ondersteunen wij jaarlijks het buurtvaders project van stichting Majo, kern8 en de wijkagent rond de jaarwisseling. Het doel van de buurtvaders is om tijdens de jaarwisseling de wijk Overdie veilig te houden en de orde te bewaken daar waar nodig. 

Gezondheidsvoorlichtingen

In samenwerking met zorginstellingen worden jaarlijks voorlichtingsbijeenkomsten over verschillende thema’s verzorgd. De thema’s die behandeld worden zijn o.a. diabetes, borstkanker, prostaatkanker en andere zorg gerelateerde onderwerpen. 

De voorlichtingen worden gegeven in het Nederlands en Arabisch. Het doel van de voorlichtingsbijeenkomsten is dat een stuk onwetendheid weggenomen wordt over de verschillende gezondheidsonderwerpen.Tijdens de voorlichtingen is er ruimte voor vragen en wordt men eventueel doorverwezen naar de betrokken organisaties voor gerichte begeleiding. 

Hulp voor vluchtelingen

De afgelopen jaren heeft de moskee zich meerdere malen ingezet in samenwerking met verschillende stichtingen voor de ondersteuning van vluchtelingen. Zo worden er regelmatig inzamelingsacties georganiseerd voor kleding en voedsel. Individuele vluchtelingen worden regelmatig geholpen bij het invullen van formulieren, vertalingen van documenten etc. 

Jaarlijks wordt er tijdens het offerfeest ook vlees ingezameld voor de behoeftigen binnen de asielzoekerscentra bijvoorbeeld in het Hoefplan en Bergen aan Zee en ook de voedselbank en andere instellingen zoals detentiecentra. 

Religieuze activiteiten

De moskee organiseert het jaar door lezingen en workshops over allerlei onderwerpen vanuit de Islam. Vooral over de uitleg van diverse verzen van de Koran en de overleveringen van de profeet Mohamed (vrede zij met hem). Maar ook algemene onderwerpen als de opvoeding van kinderen en het moslimgezin. Deze lezingen worden na het namiddag gebed op de woensdagen en zondagen in het Arabisch gegeven. Regelmatig wordt op de zaterdagavond een reeks van lezingen gegeven zowel in het Arabisch als in het Nederlands. Verder worden er ook Nederlandstalige bijeenkomsten georganiseerd gericht op de jongeren. Tijdens de maand van Ramadan worden de lezingen dagelijks gehouden. 

Laatste nieuws

Jaarwisseling dit jaar zonder vuurwerk!
Jaarwisseling dit jaar zonder vuurwerk!

Moskee Bilal doet een oproep aan de kinderen en hun ouders de komende dagen en met name met oud en nieuw zeer voorzichtig te zijn en geen vuurwerk af te gaan steken.  Blijf thuis tijdens nieuwjaarsnacht. Dit is met name gericht op de jongeren. Wij willen graag de zorg zoveel…

Voorbereiding Offerfeest Gebed
Voorbereiding Offerfeest Gebed
https://www.instagram.com/p/CDRInI7JJi7/

Contact

Moskee Bilal Alkmaar
Montalbaen 4
1813 EB Alkmaar
Tel: 072 - 540 33 15

Tijdelijke locatie:
Stalpaertstraat 3
1813 CG

Algemene informatie

IBAN: NL 18ABNA 0589035258
KvK: 412 390 48
RSIN: 009338421

Copyright © 2023 Moskee Bilal - Alkmaar